Tisková zpráva: Vybrané komponenty Microsoft Windows NT do Digital UNIX společnosti Compaq

Praha, 3. prosince 1998 - Společnosti Compaq Computer Corporation a Microsoft Corporation uvedly v polovině září další technologickou iniciativu, která rozšiřuje interoperabilitu 64bitového Digital UNIXu společnosti Compaq s operačním systémem Microsoft Windows NT. Tato iniciativa je určená pro podniky, které ve svých datacentrech využívají platformy Windows NT Server i UNIX a zároveň nutně potřebují zabezpečit vysokou úroveň jejich interoperability. Navíc jim záleží na ochraně vlastních aktiv v podobě realizovaných investic, uložených dat, softwaru a lidských zdrojů. Tato iniciativa přinese zákazníkům obou firem nákladově efektivní a z hlediska obsluhy snadný operační systém Windows NT společně s pokročilým UNIXovým clusteringem, rozšiřitelností OLTP a robustností operačního systému Digital UNIX firmy Compaq.

Do obou uvedených operačních systémů byl už v minulosti začleněn výrazný stupeň interoperability. K již vybudovanému základu, realizovaném v rámci programu AllConnect, nyní přispívá Compaq a Microsoft dalšími rozšířeními, např. o:

· Podporu pro Microsoft Component Object Model (COM) na operačním systému Digital UNIX společnosti Compaq, umožňující lepší integraci aplikací mezi oběma operačními systémy

· Vývoj interoperability v oblasti bezpečnosti a řešení Active Directory

· Interoperabilní služby pro zpracování transakcí a správu dat, což umožní spolehlivé vykonávání sdílených, heterogenních transakcí a databázových operací (ODBC,...)

Některé z těchto technologií byly či budou začleněny také do platforem OpenVMS a Tandem NonStop, čímž se zvýší i jejich interoperabilita s Windows NT. Téměř všechny společnosti v americkém žebříčku firem Fortune 500 nyní pracují v heterogenním prostředí, které využívá Microsoft Windows NT v automatizaci obchodních procesů, ale svá centralizovanější databázová vyhledávání a transakce provozují na systémech jako Digital UNIX, NonStop Kernel nebo OpenVMS firmy Compaq. Jelikož velké podniky velmi rychle zavádějí další softwarové aplikace na novějších robustnějších verzích operačního systému Windows NT, stává se pro ně v procesu výběru operačního systému velmi důležitým prvkem interoperabilita s 64-bitovou technologií.

" Zákazníci budou mít velký prospěch hlavně ze snížení složitosti a rizika, " myslí si Paul Maritz, viceprezident divize pro platformy a aplikace společnosti Microsoft. " Zákazníci se nám svěřují s potřebou programovacího prostředí a interoperabilních služeb s vysokou úrovní integrace mezi jejich aktivami vloženými do operačního systému Windows NT a aktivami vloženými do UNIXu."

"Společnosti Compaq a Microsoft mají v úmyslu vytvořit mezi systémy Windows NT Server a Digital UNIX interoperabilitu podnikové úrovně, " řekl John T. Rose, viceprezident a generální ředitel divize pro podnikové vypočetní systémy společnosti Compaq. " Operační systém Digital UNIX od Compaqu chápe interoperabilitu s Windows NT spíše jako spolupráci než jako konkurenci. Možnosti plynoucí našim zákazníkům ze zavádění a využívání vysoce dostupných heterogenních systémových prostředí, které jsou integrované se základními službami operačního systému Windows NT, jako jsou například COM a Windows NT Security, se tak výrazně rozšíří. "

" Zatímco mnoho dodavatelů operačního systému UNIX zatím pouze posilňuje svou interoperabilitu s Windows NT, Compaq realizuje strategické investice a už dosáhl špičkového modelu pro architekturu heterogenního datacentra, " poznamenal Michael Goulde, viceprezident pro vývoj společnosti Patricia Seybold Group. " Systémy Alpha společnosti Compaq, na kterých běží UNIX i Windows NT, sehrávají významnou roli ve strategii ochrany podnikových investic do IT. "

O společnosti Compaq Computer

Společnost Compaq Computer byla založena v roce 1982 a je společností činnou v oblasti informačních technologií. Compaq je druhou největší počítačovou firmou na světě a největším globálním dodavatelem osobních počítačů. Společnost Compaq vyvíjí a prodává hardware, software, řešení a služby včetně počítačových řešení pro velké podniky, kritická obchodní řešení, síťové a komunikační produkty, komerční a spotřebitelské desktopové a přenosné osobní počítače. Produkty značky Compaq jsou prodávány ve více než 100 zemích světa prostřednictvím sítě autorizovaných prodejců. Informace o společnosti Compaq naleznete na adrese http://www.compaq.com a http://www.compaq.cz