Tisková zpráva společnosti TelSource

TelSource, v němž vlastní 51 % holandská telekamunikační společnost KPN a 49 % Swisscom, se stal strategickým partnerem SPT Telecom v roce 1995. Akcionářskou smlouvu podepsali tři partneři - SPT Telecom, a. s., a 2 hlavní akcionáři - Fond národního majetku a TelSource N.V.

Jako hlavní cíle byly označeny následující oblasti:
· rychlý rozvoj telekomunikační infrastruktury tak, aby podpořila ekonomický růst v ČR
· změna SPT Telecom na společnost, která se soustřeďuje na uspokojování požadavků klientů
· směřování SPT Telecom k plné konkurenceschopnosti v roce 2001 · zvýšení ziskovosti SPT Telecom
· zajištění účasti SPT Telecom v globálních telekomunikačních seskupeních
· podpořit rozvoj České republiky jako mezinárodního telekomunikačního centra

Vybraný strategický partner musel splňovat tyto základní požadavky: · investovat do rozvoje telekomunikační sítě ($ 1,320 miliardy)
· zajistit lidské zdroje, přísun odborníků, školení a další vzdělávání (± $ 135 mil.) · nepožadovat rozdělování dividend, reinvestování zisků
· zajistit plnění všech stanovených cílů v součinnosti s SPT Telecom Pro řízení SPT Telecom byla stanovena kritéria: · FNM obsazuje 2/3 míst v představenstvu
· předseda představenstva a generální ředitel jsou nominováni FNM, předsedu představenstva musí odsouhlasit TelSource
· TelSource řídí SPT Telecom operativně, pod kontrolou představenstva · TelSource obsazuje 3 místa z 15 v dozorčí radě

Na základě postupného plnění ustanovení akcionářské smlouvy se aktivity SPT Telecom v letech 1995 až 1998 děli do tří skupin:
1. Finanční aktivity
2. Provozní aktivity
3. Servisní zlepšení

Finanční-aktivity
Hospodaření společnosti SPT Telecom se výrazně zlepšilo během posledních tří let. Příjmy společnosti se zvýšily o 62 % z 24,9 miliardy Kč v roce 1995 na 40,4 miliardy Kč koncem roku 1998. Provozní náklady se v tomto období zvýšily o pouhých 23 %, což se ovšem odrazilo na zvýšení zisku společnosti 0 157 % z 7,2 miliardy Kč na 18,6 miliardy Kč.

Provozní aktivity
Během posledních 3 let zaznamenal SPT Telecom výrazné zlepšení v zavádění a provozování nových telefonních linek. V roce 1995 připadalo na jednoho zaměstnance 91 telefonních linek. Koncem roku 1998 už připadlo na jednoho zaměstnance 171 telefonních linek, výkonnost se tedy téměř zdvojnásobila. V současné době SPT Telecom již předstihl slovenský Telecom, kde na jednoho zaměstnance připadá 71 linek, v Polsku 116 linek, ale zaostává ještě za Maďarskem (MATAV) , kde připadá na jednoho zaměstnance 201 linek.

V období 1995 až 1998 se téměř zdvojnásobil zisk společnosti, kdy se částka z 277 tis. korun na zaměstnance v roce 1995 zvýšila na 856 tis. korun na zaměstnance v roce 1998. Toho bylo dosaženo díky snížení provozních nákladů, kdy se průměrný roční provozní náklad na telefonní linku snížil z 7 363 Kč v roce 1995 na 5 825 Kč v roce 1998, což představuje 21% snížení. Zároveň se také zdvojnásobil příjem na zaměstnance z 950 tisíc Kč v roce 1995 na 1,9 milionu Kč v roce 1998.

Servisní zlepšení
Mezi lety 1995 až 1998 SPT Telecom nainstaloval 1,3 milionu nových telefonních linek a zmodernizoval dalších 624 tis. starých analogových linek, které byly přeměněny na digitální. Toto masivní zavádění nových linek se odrazilo i ve snížení počtu žadatelů o telefonní linku z 657 tis. žádostí koncem roku 1995 na 140 tis. žádostí, které byly registrovány koncem roku 1998. Díky tomuto razantnímu rekonstrukčnímu programu dosáhla Česká republika ohodnocení telefonní úrovně 36 %, což je nejvyšší z regionálních telefonních operátorů - Maďarsko 35 %, Polsko 22 % a Slovensko 29 %. Koncem roku 1995 byla telefonní sít SPT Telecom z pouhých 17 % digitalizována, nicméně tato situace se změnila a koncem roku 1998 už byla síť digitalizována z 64 %. SPT také neustále zlepšuje kvalitu poskytovaných služeb. Tato zlepšení jsou vidět ve snížení počtu reklamací. V roce 1995 zde připadalo 4,1 stížností na 100 telefonních linek, koncem roku 1998 se tento počet snížil na 3,6 stížností na 100 telefonních linek.

Fidget spinner mobil pořídíte za asi 350 korun.
Hit letošního roku už můžete mít i jako mobil. Stojí několik stovek

Hračka původně určená k relaxaci, fidget spinner, je hitem letošního roku. Její slávy využil výrobce z Hongkongu, který do ní vtěsnal celý funkční mobil....  celý článek

Geniální iPhonová finta. Odvezl si telefony za milion a čtvrt

Neobvyklou krádež řeší od 14. září newyorská policie. Pátrá po identitě muže, který si ze značkové prodejny Applu odvezl tři krabice plné iPhonů. Vydal mu je...  celý článek

iPhone 8 Plus
iPhony 8 nejdou na odbyt. Lépe se prodávají i loňské modely

O nové iPhony 8 není ve Spojených státech velký zájem. Dokonce se lépe prodává rok starý iPhone, který výrobce s nástupem modelu 8 zlevnil.  celý článek

Smartphony OnePlus sbírají a odesílají některá uživatelská data na servery v USA
Populární smartphony šmírují uživatele. Denně odešlou desítky MB dat

Matematik a softwarový inženýr Chris D. Moore si všiml podivného chování svého smartphonu OnePlus 2. Zjistil, že telefon sbírá až podezřele podrobné informace...  celý článek

Funkční 18palcový OLED displej lze nyní srolovat do 3cm ruličky.
Za tři roky budou mít iPhony ohebný displej. Samsung ostrouhá

iPhone se podle zákulisních informací dohodl s LG na vývoji ohebného displeje pro budoucí iPhony. Samsung tak přijde o lukrativní byznys.  celý článek

Scotty Allen s iPhonem 7, do kterého přidal sluchátkový port
Nadšenec se podomácku zbavil největší chyby nových iPhonů

Internetový kutil Scotty Allen se skutečně nezastaví před žádným obtížným úkolem. Poté, co si letos v dubnu podomácku sestavil z náhradních dílů funkční iPhone...  celý článek

Fronty jsou typické také pro prodejny firmy Apple ve chvílích, kdy startuje...
Reklamní průmysl zuří. Apple přestal sdílet historii prohlížení uživatelů

Při příležitosti aktualizace operačního systému a vyhledávače Safari udělala minulý měsíc společnost Apple důležitý krok k ochraně soukromí uživatelů....  celý článek

Růžový iPhone 7 Plus, který odrazil střelu vraha z Vegas
Žena unikla smrti v Las Vegas jen díky svému iPhonu

Jeden z méně očekávaných hrdinů z masakru v Las Vegas je růžový iPhone 7 Plus. Své majitelce totiž zachránil život, když se od jeho zad odrazila jedna ze...  celý článek

Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!