Tisková zpráva: Kardiochirurgie a transplantace srdce na prahu roku 2000

Kardiochirurgické výkony, perkutánní transluminální koronární angioplastiky (PTCA) a transplantace srdce patří k těm postupům moderní medicíny, které pomáhají alespoň zčásti zmírnit hrozivé následky epidemie srdečních a cévních chorob. Vedoucím pracovištěm v této oblasti v České republice je pražský Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM), respektive jeho Kardiocentrum. Předmětem zájmu Kardiocentra je celé spektrum problémů souvisejících s kardiovaskulárními chorobami - od genetických predispozic a možností prevence, přes diagnostiku, až po nejrůznější terapeutické postupy s využitím farmakologie, invazivní kardiologie a samozřejmě i chirurgie, včetně transplantací srdce. IKEM je historicky nejproduktivnější zdravotnické zařízení v zavádění nových preventivních, diagnostických a terapeutických postupů v kardiovaskulární problematice v České republice - doslova kolébkou mnoha dnes široce užívaných postupů, ať už jsou to cévní či srdeční operace nebo transplantace srdce. I v současnosti se právě IKEM může pochlubit největším kardiocentrem pro dospělé v celé naší republice, s nejširší paletou vyšetřovacích a léčebných metod a největším počtem prováděných výkonů.

Ročně se v IKEM provádí více než 1000 rekonstrukčních operací na srdečních a cévních strukturách a téměř 1000 tzv. angioplastik (PTCA). V poslední době se u části indikovaných pacientů provádějí i tzv. miniinvazivní rekonstrukční operace bez použití přístroje pro mimotělní oběh, což je méně náročné nejen z hlediska nákladů, ale i z hlediska zátěže pacienta. V IKEM se též realizuje specializovaná léčba závažných poruch srdečního rytmu pomocí tzv. selektivních katetrizačních ablací, které představují jeden z největších pokroků v současné kardiologii. Určitým vrcholem chirurgických výkonů na srdci a cévách je pak transplantace srdce, jichž se dnes v IKEM provádí téměř sedmdesát ročně. V posledních letech došlo v Kardiocentru IKEM k významnému zvýšení počtu výkonů, ale také ke změnám jejich struktury (jak ukazují následující tabulky) a k podstatnému zlepšení jejich výsledků.

· Počet hlavních typů výkonů prováděných v IKEM v letech 1988 - 1998

88	89	90	91	92	93	94	95	96	97
 Kardiochirurgie	322	323	223	245	496	669	790	948	1062     1202
 PTCA		36	81	110	217	313	403	348	593	997	927
 Transplantace	10	13	14	9	17	25	35	38	47	65
 srdce

· Struktura kardiovaskulárních chirurgických výkonů v IKEM v posledních třech letech

1995	1996	1997

Všechny srdeční operace v mimotělním oběhu		948	1062	1202

Z toho:
Aortokoronární bypassy					680	763	765
+ minibypassy (bez mimotělního oběhu)			-	9	47
Výkony na srdečních chlopních 				166	165	185
Kombinované výkony (bypass +				44	56	77
výkon na chlopni)
Transplantace srdce					38	47	65
Ostatní výkony (operace na hrudní aortě,			69	31	55
vrozené srdeční vady v dospělosti, srdeční
nádory aj.)
Díky uvedeným trendům se také významně zvýšil podíl IKEM na celorepublikových počtech jednotlivých výkonů, jak to vyplývá z následující tabulky:

Druh výkonu						Podíl IKEM v rámci ČR

Kardiochirurgické operace celkem					> 20 %
Katetrizační výkony						80 %
Transplantace srdce						68 %
Nefarmakologická ablační léčba komorových tachykardií		95 %

V posledních letech došlo v IKEM i ke zcela zásadnímu zvýšení transplantační aktivity, a to u všech transplantovaných orgánů, včetně srdce. Od roku 1984, kdy se s těmito výkony v IKEM začalo, bylo dodnes provedeno celkem 330 srdečních transplantací. Ani trvale rostoucí počty transplantací srdce však stále nestačí potřebě, a hledají se proto nejrůznější možnosti, jak dosáhnout výsledků ještě lepších. Jednou z cest k tomu by měl být i projekt VIZE 2000.

Příchod sítí 5G je plánován na rok 2020
Nástup sítí 5G je zase o něco blíže. První vysílače jsou už postavené

Berlín Příchod sítí 5G je plánován až na rok 2020, ale k důležitým milníkům dochází už teď. Společnost Deutsche Telekom spustila první evropské vysílače umožňující...  celý článek

iPhone X
Je to konec mýtické čtečky v displeji? Výrobci sázejí na obličej

Čtečka otisků integrovaná do displeje měla být jednou z hlavních letošních inovací na poli smartphonů. Technologie je ovšem natolik složitá, že výrobci od...  celý článek

Nokia 7
Nokia má novou sedmičku. Výbavou zaujme, cenou spíše ne

Další přírůstek do rodiny obnovené značky Nokia nese pořadovou číslovku sedm a vyplňuje prostor mezi střední třídou v podobě Nokie 6 a špičkovou Nokií 8. Její...  celý článek

Portfolio smartphonů Samsung
Devět letošních Samsungů, který je nejzajímavější?

Samsung letos na našem trhu uvedl celkem 9 různých modelů napříč řadami J, A, S a Xcover. Měli jsme v redakci unikátní příležitost nafotit je všechny pohromadě...  celý článek

Smartphony OnePlus sbírají a odesílají některá uživatelská data na servery v USA
Populární smartphony šmírují uživatele. Denně odešlou desítky MB dat

Matematik a softwarový inženýr Chris D. Moore si všiml podivného chování svého smartphonu OnePlus 2. Zjistil, že telefon sbírá až podezřele podrobné informace...  celý článek

Americký ministr vnitřní bezpečnosti John Kelly s prezidentem Donaldem Trumpem...
Hackeři mohli odposlouchávat iPhone amerického ministra vnitra

Současný vedoucí prezidentské kanceláře John Kelly má na svědomí poměrně hrubý bezpečnostní přešlap. Jeho iPhone v době, kdy sloužil jako ministr vnitra USA,...  celý článek

iPhone X
Je to konec mýtické čtečky v displeji? Výrobci sázejí na obličej

Fidget spinner mobil pořídíte za asi 350 korun.
Hit letošního roku už můžete mít i jako mobil. Stojí několik stovek

Hračka původně určená k relaxaci, fidget spinner, je hitem letošního roku. Její slávy využil výrobce z Hongkongu, který do ní vtěsnal celý funkční mobil....  celý článek

Hledáte maminku v okolí na společné aktivity?

Tyhle maminky na eMimino.cz jsou na tom stejně.