Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Diskuse k článku

Naučíme vás programovat aplikace pro android. Začínáme

Zajímalo vás někdy, jak to vypadá uvnitř každé android aplikace, kterou spustíte na svém telefonu? Nabízíme vám příležitost vyzkoušet si práci programátora nebo alespoň otestovat vědomosti v našem jednoduchém mobilním kvízu.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

stary_chachar

WOW

dnes se  mi konecne do Xperie neo nacpal ICS, takze vzhuru na programovani ... :-)

0/0
10.6.2012 16:14

liquido

Článek je překvapivě dobrý

Možná by mohl být kvalitním základem pro seriál...

0/0
16.5.2012 16:59

ach jooo

Netbeans

Docela mi příjde škoda nezmínit Netbeans jako kvalitní (a vlastneckou) alternativu....

Ale jinak jen houšť....

0/0
15.5.2012 23:01

T.Lojza

Re: Netbeans

Clanek jsem necet do konce, jen nadpis a kousek textu. Jsem pro vest zacatecnika s Androidem spise k Eclipse a nezatezovat ho s NetBeans. Nevim jak jsou na tom NetBeans ted, ale pred par lety, kdy jsem zacinal s Androidem Ja, nebyla lepsi alternativa nez prejit na vyvoj v Eclipse.

0/0
16.5.2012 12:35

daffy.d

SDK

Jen bych upřesnil, že Android SDK Manager je potřeba spouštět s právy admina, jinak nestáhne ani prd (tedy aspoň v případě klasické instalace do Program Files a zapnutého UAC).

0/0
15.5.2012 16:26

Maty Folprecht

iOS

Osobne by mne mnohem více zajímalo programovani pro iOS:))

0/0
15.5.2012 16:25

ibid II. - nezničitelný

Re: iOS

jestli tě to zajímá, tak se starej, nebo vždycky čekáš, až ti to někdo přinese pod nos? ;-D

+3/0
15.5.2012 16:32

duch zavražděného iuose

hmm

proč by nemohl nadhodit námět pro další téma na mobil.idnes.cz?

0/0
15.5.2012 16:58

ibid II. - nezničitelný

Re: hmm

pokud ho to opravdu zajímá, tak už si to mohl dávno zjistit. Prosit se o informace má smysl pouze v případě něčeho nedostupného...

0/0
15.5.2012 17:09

T.Lojza

Re: iOS

Programovani pro iOS je jedna velka jungle jazyku... To uz musi mit clovek opravdu padny duvod se do toho pustit. Pro zacatecnika je mnohem snadnejsi pochopit Javu a Android. iOS to uz je trosku jina liga, na to musi mit clovek nervy.

+2/0
15.5.2012 18:08

El Chupa-Nibre

Re: iOS

Prý se v tom píše v Objective C (nebo jak se to jmenuje) a na zběžný pohled se to od klasického C++ dost liší, tož jsem ani dál raději nepokračoval.

0/0
15.5.2012 19:06

petrxl

Re: iOS

Jo a pak aplikaci propašovat do appstore, je nadlidský úkon. Ignorace, absolutní pohrdání a chaotická komunikace s Applem, řekl bych že shánení podpultovek za Komunistů je oproti tomuto procházka růžovým sadem. A samozřejmě nesmím zapomenout neuvěřitelně frekventované pády při kompilaci aplikace na MAC OS.

+1/0
16.5.2012 9:26

liquido

Re: iOS

Děkujeme za objektivní a zasvěcený příspěvek...

A když jsi mě pobavil, tak mi pověz, na základě jaké konkrétní informace, nebo osobní zkušenosti jsi zplodil podobně kvalitní příspěvek. S váma robofanatikama už pro samou legraci přestává být k vydržení.

0/0
16.5.2012 16:58

liquido

Re: iOS

Abych ti to robogénie usnadnil - až budeš přesvědčenej o svý pravdě, ale marně budeš přemýšlet, jak jí zdůvodnit - zkus si někde najít, kolik procent aplikací je odmítnuto a z jakých důvodů.

A pak se přijď zase ukázat...

Vyrazil jsi si do růžovýho sadu a plivnul sousedovi přes plot - možná se cítíš po napsání svého výpotku skvěle, ale příště si rozmysli, než podobný ptákoviny budeš publikovat.

0/0
16.5.2012 17:15

petrxl

Re: iOS

Milý chudáku liquido, vzhledem k tomu že dělám v IT firmě, kde se mimo jiné aplikace pro iOS vyvíjí, tak vím jak probíhala prvotní registrace na appstore a jak je to se stabilitou při kompilaci aplikace pro iOS (na macbook pro). Mimochodem pak identická aplikace se stejným parametry zkompilovaná pro Android, běhala na Samsung galaxy SII(osobně jsem ji testoval na svém telefonu) výrazně rychleji než na iphonu, takže milý ubožáku, nekecej do ničeho čemu nerozumíš, navíc pokud je ti IT obor cizí se pouze a jen zesměšňuješ.

0/0
17.5.2012 9:21

liquido

Re: iOS

No, jak se tu denodeně přesvědčujeme, v IT firmě dělá ledaskdo - a to nezvažujeme možnosti, na jakých všech postech se v IT firmě dá pracovat.

Ale líbí se mi - jak se najednou vrátíš X let zpátky, do začátků, kdy se aplkace pro iOS začínaly vyvíjet - a kdy skutečně byly problémy - ale ve své skromnosti a bezedné objektivitě zapomeneš na drobné problémy, které způsoboval google vývojářům - třeba v našem regionu. Tak ti nevím, kdo se tu zesměšňuje...

Měl jsi problémy s aplkací pro iOS - no, je to krajně nepravděpodobné, ale také tě mohlo napadnout, že by chyba nemusela být na straně zléh a ošklivého Applu. Zvláště když s vyvíjením pro iOS normální programátoři žádné přehnané problémy nemají.

Mimochodem, všiml jsi si grafů, že zájem vývojářů o Android klesá? Jak si ho vysvětlješ?

A ty urážky na konci - vtipné nejsou, vypadají spíše jako projev bezradnosti, tak je přejdu... Jsem dneska blahosklonný.

0/0
17.5.2012 10:26

petrxl

Re: iOS

3/4 roku není xx let zpátky, kdy proběhla první registrace, takže jestli stejné problémy byly i na začátku, tak se v "prohnilém socialismu" Applu prakticky nic nezměnilo, co se týče kompilace, tak pokud ti kompilace na Windows 7 nepadá a na MacOS ano tak hádej kde je problém?mluvím o kompilaci ne o běhu aplikace samotné, ale ty coby amatér jde vidět že nevidíš rozdíl. Musím se opravdu smát, programoval jsi někdy?spíš bych řekl že jsi o tom jen četl, tak se prosímtě dále nezesměšňuj. Že zájem o Android klesá je klidně možné ale nebude to z důvodu politiky společnosti či složitosti, ale finačního - na ovečkách se totiž nejlíp rýžují peníze, proč myslíš že se iOS věnujeme i my?;-)

0/0
17.5.2012 12:10

liquido

Re: iOS

Ty jsi dneska takový poetický - prohnilý socialisto...

O tom, že by před 3/4 rokem byly nějaké obtíže s registrací nic nevím - osobně jsem dělal registraci pro sebe na hraní, i když už pořádně neprogramuju a proběhla bez obtíží. A ve firmě jsem to zadal a že by s tím byly nějaké problémy, o tom jsem neslyšel - asi kvalitní lidé. Možná kdybys mi pověděl, o co jsi usiloval, co a jak dlouho trvalo, na čem jsi se zasekl a jak na to reagoval Apple, mohl bych ti pomoci, případně bych se zeptal lidí, kteří to tu měli na starosti. V každém pádě to pár set tisíc lidí zvláddlo na rozdíl od tebe bez větší obtíže.

A pověz mi více o tom kompilování pro iOS pod Win a Mac OS X - rozepiš se trochu, v takhle obecné rovině se není o čem bavit.

No, ono se totiž, jak říkáš, ovečkám (víš že tohle označení je jasný identifikátor hlupáka?), nevyplatí krást, díky mikroplatbám vydělávají vývojáři, někteří už ani nepočítají s portováním svých hitů na Android - takže nakonec na tom ovečky jasně vydělají.

0/0
17.5.2012 13:01

OmnibusXXL

Re: iOS

Správně, peníze patří korporacím !!

Prohnilí socialisti ...

0/0
18.5.2012 0:43

Pyranha

Super,

jsem nadšenej z toho článku!:) Smekám, jen tak dál;)

0/0
15.5.2012 16:02

jenyknovak

Autore dík a více takových článků.

R^R^R^!!!!!!

0/0
15.5.2012 15:33

mesan

Tleskám!

Super článek který tu už dlouho nebyl. Konečně ne jen povrchní žvásty pro každýho debila co nakonec stejně nikoho moc nezaujmou.

+1/0
15.5.2012 15:09

iFR3NK

Strings.xml

Strings.xml je nejaky vtip? Proc autor nevyuziva .properties file? 8-o

0/0
15.5.2012 12:44

iFR3NK

Re: Strings.xml

dobra dobra, koukam, ze to je v androidu asi normalni. Vysvetli mi nekdo vyhodu tohoto filu?

0/0
15.5.2012 12:46

T.Lojza

Re: Strings.xml

Ucelne roztrideni, vse na jednom miste, jazykove mutace?

0/0
15.5.2012 13:42

iFR3NK

Re: Strings.xml

ja to chapu :) jen nevidim vyhodu <string name="hello_world">Hello World!</string> ve strings.xml a hello_world=Hello World! v .properties filu.

Ale zagooglil jsem a pochopil jsem. Napr. http://developer.android.com/guide/topics/resources/string-resource.html#Plurals v .properties neudelas.

0/0
15.5.2012 13:55

doktor_bota_2

Re: Strings.xml

A hele, inteligentní diskutující - kritizoval, zamyslel se, pochopil, vysvětlil.:-)

+2/0
15.5.2012 16:03

tomrak

Re: Strings.xml

android java neni cista implementace javy. v androidu se pouzivaji xml. properties ne...

+1/0
15.5.2012 21:17

El Chupa-Nibre

Teda, docela hardcore článek...

....pro čtenáře iDnesu...

+6/0
15.5.2012 12:29

apoc9

Eclipse IDE for Java Developers

Eclipse IDE for Java Developers jsou dostačující ušetříte 90MB. Eclipse IDE for Java EE Developers potřebujete jenom pokud chcete dělat aplikace pro Java EE.

+1/0
15.5.2012 11:08

apoc9

První krok pro programování Androidu

je naučit se pořádně Javu.

0/0
15.5.2012 11:01

honzour1

Re: První krok pro programování Androidu

Poradne neni treba, staci normalne. Na nektere veci staci i jen trochu. Tak aby clovek byl schopny v jazyku vyjadrit to, co chce napsat. Spoustu veci z Javy clovek vubec nevyuzije. Treba GUI je na Androidu jinak. Nebo takove ty business serverove veci, co ani nevim, jak se jmenujou. Hodit se muze JNI, pokud clovek dela s nejakou nativni knihovnou. Je dobre neco vedet o garbage collectoru a leakach. Vedet, co je to XML. Je dobre neco vedet o programovani obecne, treba jako o vlaknech. V podstate staci umet javu trochu, nebyt uplny zelenac a umet cist dokumentaci. Aspon vetsinou.

+1/0
15.5.2012 14:46

OmnibusXXL

Re: První krok pro programování Androidu

Zrovna dokumentace u Androidu je docela fórová, ale jinak souhlas R^

0/0
15.5.2012 16:34

Michaela Hrušková

Díky!

Je to neuvěřitelná náhoda, že jste udělali článek o programování pro Android, když jsem strávila poslední týden (neúspěšným) hledáním nějakého postupu pro úplné začátečníky. Díky! :-)

0/0
15.5.2012 10:23

James Borg

Re: Díky!

Opravdu neví jak jste hledala , ale stačí do googlu zadat android developers forum a najde vám to oficialni stránky, kde jsou vse mozné rady a typy, how to step by step atd návody. Velice vám to doporučuji. Bohužel je to jen v angličtině.

0/0
15.5.2012 13:32

xxdavxx

Re: Díky!

a to mozna bude treba ten problem chytraku...

0/0
15.5.2012 15:22

Sir Humphrey Appleby

Re: Díky!

ono bez znalosti AJ se v programování stejně zasekne docela brzy. jinak článek je fajn.

0/0
15.5.2012 17:49

doktor_bota_2

Re: Díky!

Pro amaterské blbnutí EN moc nepotřebuješ...

0/0
15.5.2012 21:08

Michaela Hrušková

Re: Díky!

S angličtinou problém nemám, děkuju za radu.

0/0
30.5.2012 19:18

pteryx

díky a klobouk dolů

Nevím jestli mi na to kdy vyjde čas, jsem spíš příznivec Nokie, ale kvůli tomuhle bych skoro o tom androidu uvažoval. Mimochodem, neexistuje nějaká jednodušší možnost, když chce člověk spáchat pod android jen nějakou drobnost, třeba python? Taky javascript v html může být pro nějaké věci dobrý, akorát tam je nevýhoda že se člověk nedostane na disk (a je otázka jak potom dostat odkaz do menu).

0/0
15.5.2012 9:35

dezo007

Re: díky a klobouk dolů

jj a je taky skoda ze tam nejdou bankovni karty a nejde z mobilu vybirat hotovost,a na ten disk to nevadi ze se tam nedostanes ja se zase ne a ne dostat do Egypta.Nevím jestli mi na to kdy vyjde čas, jsem spíš příznivec vepro,knedlo,zelo ale nokie moc ne.Taky javascript v html může být pro nějaké věci dobrý,ale skus spis autobus tim se dostanes dal.

+2/0
15.5.2012 9:41

the doctor

Re: díky a klobouk dolů

??RvRv

0/0
15.5.2012 10:20

sCZECH1

Re: díky a klobouk dolů

ty jsi vuuuul

+1/0
15.5.2012 10:21

T.Lojza

Re: díky a klobouk dolů

Ale ma pravdu!

0/0
15.5.2012 13:45

hamburgr

Re: díky a klobouk dolů

R^R^R^

0/0
16.5.2012 19:18

zaty

Re: díky a klobouk dolů

ano existuje. ASE - Android scripting enviroment. vice zde http://google-opensource.blogspot.com/2009/06/introducing-android-scripting.html

0/0
15.5.2012 11:11

zaty

Re: díky a klobouk dolů

a jeste jedna moznost, mozna i lepsi, nezkousel jsem SL4A - Scripting Layer for Android

http://code.google.com/p/android-scripting/

0/0
15.5.2012 11:13

zaty

Re: díky a klobouk dolů

tak jsem ze sebe udelal vola. linky vedou na stejnou site. takze SL4A = ASE :)

0/0
15.5.2012 11:14

himself

Re: díky a klobouk dolů

Jsem na tom stejně, dal jsem programování pro Belle asi dva večery, neroeběhnul jsem to, tak jsem to vzdal

0/0
15.5.2012 12:03

tomrak

Re: díky a klobouk dolů

v androidu existuje jen jediny graficky framework. co se tyka skriptovani, tak je s4l - je to framework umoznujici pouzivat perl, python,ruby atd. Ale ma to dost omezeni a jak uz jsem napsal. jediny framework je ten androidi takze z phytonu budete volat androidi knihovny pro UI.

jinak pokud jste uplny zacatecnik, tak zkuste takove semi programovani. existuje program tasker, kde se nepogramuje klasicky, ale je to neuveritelne komplexni skladacka eventu a akci androidu. pro zacatecnika je to ideal.

jinak na android samotny jsou android vyvojarska studia - viz AIDE - ale to je teprve v pocatcich...

0/0
15.5.2012 20:33







Najdete na iDNES.cz