Tisková zpráva: Efektivnější využití Internetu - sdílení proxy cache

Firma InWay, a. s. v rámci svého úsilí zrychlit přístup zákazníků k zahraničním stránkám WWW rozšířila spolupráci serverů proxy cache s ostatními poskytovateli v ČR. V současné době spolupracuje s těmito společnostmi: CZCom, PVTnet, Telenor Internet, GTS, INEC, NetForce, Video On-Line a Bohemia.Net.

Vyrovnávací servery pro WWW (neboli proxy cache, někdy též cache- nebo proxy-servery ) pomáhají jak zákazníkům, tak i poskytovatelům služeb Internetu: uživatelé dostanou požadované stránky rychleji, zároveň dochází k efektivnějšímu využití prostředků poskytovatele. Hierarchické sdílení vyrovnávacích serverů mezi poskytovateli pak ještě zvyšuje pravděpodobnost rychlejšího doručení stránek WWW jejich uživatelům.

Další podrobnosti:

Co je to proxy cache:

Proxy cache pomáhá lépe využít stávající sítě tím, že směruje komunikaci místo na relativně pomalé mezinárodní spoje na rychlé národní a lokální sítě. Má vlastně funkci jakéhosi bližšího "meziskladu". Tento systém je vytvořen pomocí různě realizovaných vyrovnávacích pamětí. Snižuje objem dat přenášených službou WWW po Internetu. Jedná se o velmi moderní službu.

Princip činnosti:

Místo toho, aby prohlížeče uživatelů WWW navazovaly přímá spojení se vzdálenými servery v Internetu, předávají své dotazy blízkému vyrovnávacímu serveru, který je za ně vyřídí. Současně s tím se získané dokumenty ukládají do vyrovnávací paměti serveru. Pokud se některá žádost o dokument (či obrázek nebo zvukovou stopu) opakuje častěji, může vyrovnávací server použít lokální kopii a vyřídit tak tuto žádost rychleji, bez potřeby přenášet data ze vzdáleného serveru. Použitá technologie umožňuje vytvořit také hierarchickou strukturu, která dále zvyšuje rychlost doručování stránek. Praktické zkušenosti ukazují, že s takovou konfigurací lze dosáhnout úspěšnosti rychlejšího doručení až 50%. Podrobnosti můžete nalézt na http://www.inway.cz/jar/personal/texts/wwwproxy/caches.html.

Peering proxy cache:

Možnost vzájemné komunikace cache-serverů a sdílení dat ve vyrovnávacích pamětech otvírá novou oblast spolupráce jinak konkurenčních společností. Úspěšnost soustavy cache-serverů roste s počtem členů a protože většina poskytovatelů se účastní tzv. peeringu, tedy výměny vnitrostátního provozu s ostatními českými poskytovateli prostřednictvím uzlu NIX, zvyšuje se šance na nalezení blízké kopie požadovaných dokumentů. Vzájemné lokální připojení je výhodné jak pro poskytovatele služeb, tak pro jejich zákazníky.

O uzlu NIX.CZ:

Neutral Internet Exchange (NIX.CZ) je organizace, která sdružuje poskytovatele internetových služeb v ČR s cílem propojení jejich sítí. V rámci uzlu NIX probíhá kromě lokální výměny dat i spolupráce cache-serverů.

O společnosti InWay:

InWay, a. s. byla založena v roce 1997. Profiluje se jako poskytovatel služeb Internetu (ISP) a poskytovatel obsahu Internetu (ICP). Společnost nabízí telekomunikační služby související s Internetem. Orientuje se na komplexní služby zákazníkům a na nabídku nových technologií. Hlavními produkty v nabídce společnosti je připojení k Internetu pevnými a komutovanými linkami, návrh a tvorba informačních systémů a intranetu, ATM, VPN, videokonference a samozřejmě i zpracování a grafické návrhy stránek WWW. Součástí služeb zákazníkům je zabezpečení sítí, a to včetně podpory uživatelů a kvalitního servisu. Propojení s českými poskytovateli Internetu umožňuje členství v NIX.CZ (v současnosti je zde využívána linka 2 Mb/s). Mezinárodní připojení k Internetu je realizováno prostřednictvím společnosti WorldCom připojením do sítě UUnet linkou 2 Mb/s do Frankfurtu n/M. Management má bohaté zkušenosti s provozováním rozsáhlých sítí a zaváděním nových technologií na národní i mezinárodní úrovni v rámci spolupráce v mezinárodních společnostech (TERENA, RIPE, ISOC). Zkušenosti z testování nových produktů a technologií a jejich zavádění do praxe umožňují společnosti být stále v kontaktu s technologickým pokrokem a špičkovými světovými producenty.

Tiskové zprávy najdete na http://www.inway.cz/inway/tisk.html, vše o firmě na http://www.inway.cz/. Kontaktní adresa: press@inway.cz

TP-Link Neffos X1 Max
Vyrábí hlavně routery, teď se vrhli na smartphony. A docela jim to jde

Při pohledu na značku TP-Link si mnoho z nás vzpomene na logo na domácím routeru, ovšem asi málokdo si ji spojí se smartphonem. To se však může brzy změnit,...  celý článek

Huawei P10 Plus patří mezi nejlépe se prodávající modely značky
Huawei si jde za svým cílem. Apple by mohl sesadit už v tomto čtvrtletí

Společnost Huawei chce být v roce 2021 největším prodejcem smartphonů. Před sebou má dvě překážky - Apple a Samsung. V uplynulém čtvrtletí se však čínský...  celý článek

Podobu iPhonu 8 potvrdil řetězec McDonald’s.
Hamburgerový král prozradil podobu iPhonu 8 s vykrojeným displejem

Představení chystaného výročního iPhonu se blíží. Řada vlastností už byla potvrzena. Nyní přichází další, a to od neočekávaného zdroje. Vzhled telefonu...  celý článek

Motorola Moto X4
Toto je chystaná Moto X. Kdysi to bývala prémiovka