Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Postrach číšníků: mobilní závisláci je zdržují od práce a ještě si stěžují

  0:02aktualizováno  0:02
Aby snížila počet stížností na pomalou obsluhu, posílila newyorská restaurace personál. K rychlejšímu vyřízení objednávek měl přispět i jednodušší jídelní lístek. I přesto si zákazníci stále stěžují. Průzkum však prokázal, že na vině jsou oni sami. Více než objednávka je totiž zajímají smartphony.

V průměru více než polovina hostů si v restauracích fotografuje jídlo | foto: Profimedia.cz

Jedny z nejčastějších stížností, s nimiž se provozovatelé oblíbené newoyrské restaurace setkávají, je nespokojenost zákazníků s pomalou obsluhou a neúměrně dlouhou dobou při čekání na volný stůl. Počet těchto stížností se během deseti let nikterak výrazně nesnížil, i když restaurace posílila obsluhující personál a snížila počet položek v jídelním lístku.

Majitelé restaurace se proto rozhodli najmout firmu, která měla přijít zdánlivě neřešitelnému problému na kloub. Výsledek srovnání deset let starých videozáznamů a digitálních záznamů z letoška je překvapující.

Porovnány byly záznamy z 1. července 2004 a z letošního 3. července, kdy bylo v restauraci jen o něco málo více zákazníků než před deseti lety. Při srovnání 45 objednávek vyšlo najevo, že v roce 2004 opouštěli hosté restauraci v průměru za hodinu a pět minut. Nyní v ní stráví téměř dvě hodiny. Kvůli mobilům.

Jen od usazení zákazníka k objednávce uplyne nyní v průměru 21 minut, před deseti lety měl host objednané jídlo v průměru již za osm minut. Čas, který posléze personál kuchyně potřebuje k přípravě jídla, se během deseti let nikterak nezměnil. V průměru je pokrm servírován za šest minut od přijetí objednávky.

Chytré telefony pak způsobily i nárůst požadavků na usazení k jinému stolu. Zatímco v roce 2004 na něm trvali jen tři hosté, nyní je počet šestinásobný. A důvod? Nedostatečně silný wi-fi signál.

V průměru sedm případů, kdy si zavolá zákazník ke stolu obsluhu, se týká problémů s wi-fi připojením. Potvrzuje to přímo personál restaurace. Na dostupných videozáznamech je totiž patrné pouze to, že hosté obsluze ukazují něco na mobilech. Takové zaneprázdnění si přitom vyžádá v průměru pět minut, během nichž se personál nemůže věnovat ostatním hostům.

Průzkum v newyorské restauraci (vzorek 45 hostů)
20042014
Počet žádostí o jiný stůl318
Řešení problémů s Wi-Fi-5 minut
Doba od usazení do objednávky8 minut21 minut
Příprava a servírování jídla6 minut6 minut
Focení jídla-3 minuty
Selfie s jídlem-4 minuty
Skupinová fotka s obsluhou-5 minut
Počet vrácených jídel k ohřátí29
Placení a odchod5 minut20 minut
Doba strávená v restauraci1 hodina 5 minut1 hodina 55 minut

Zhlédnutí letošních záznamů prokázalo, že se zákazníci po usazení ke stolu příliš neobtěžují věnovat objednávce. Místo jídelního lístku totiž v mnohých případech berou do ruky mobilní telefony. Objednávka se tak několikanásobně prodlouží.

Výjimkou není ani situace, kdy při dotazu personálu, zda má již vybráno, se zákazník do jídelního lístku ještě ani nepodíval. Často se ani neobtěžuje zvednout oči od displeje telefonu. Číšník tedy vyčkává, případně se ke stolu opakovaně vrací. Tedy opět další mnohaminutové zdržení.

Z letošních záznamů je také velmi dobře patrné nadšení zákazníků pro mobilní fotografie. Více než polovina (26 z 45 zákazníků) z nich stráví v průměru tři minuty focením jídla, další čtyři pak pořizováním selfie s jídlem a při jeho konzumaci. Není pak nikterak překvapivé, že v porovnání s deset let starými záznamy vzrostl počet lidí (devět oproti dvěma v roce 2004), kteří vracejí jídlo zpět k ohřátí.

Avšak v kurzu není jen focení samotného pokrmu. Celkem 27 zákazníků se totiž obrací na číšníky se žádostí o skupinovou fotografii, přičemž 14 z nich se kvůli nespokojenosti s předchozím snímkem fotí opakovaně. Obsluhu tím zaměstnají v průměru na dalších pět minut. A ostatní hosté v restauraci? Pokud se nezabavili vlastními smartphony, tak musejí s objednávkou prostě počkat.

Mobily ovlivnily i dobu strávenou v restauraci po dojedení. Kontrola všech aktuálně pořízených fotografií, návštěva sociálních sítí a mnohé další činnosti ji výrazně prodloužily. K zaplacení a odchodu z restaurace tak nyní zákazník potřebuje v průměru 15 minut, tedy třikrát více než v roce 2004.

I přes výše uvedené skutečnosti si majitelé restaurace váží každého zákazníka. Mnohem vděčnější jsou však za ty, kteří se v jejich podniku nevěnují mobilům, nýbrž společnosti u stolu. Ostatní hosty pak vyzývají, aby byli k ostatním ohleduplnější a neokrádali personál o čas kvůli svým rozmarům.

Mohli by se také inspirovat například brazilským barem Salve Jorge, kterému s mobilními závisláky již došla trpělivost. Telefon totiž musejí používat k podpírání speciálních sklenic (více čtěte zde).

Autor:




Nejčtenější

Android 8 se bude jmenovat po sušenkách Oreo
Android O se bude jmenovat po slepovaných sušenkách

Už je to (skoro) jasné. Nový Android, zatím známý jako O, se bude jmenovat po slepované sušence Oreo. Alespoň tomu vše nasvědčuje.   celý článek

Alcatel Pop 4 (6)
Smartphonový Obr XXL za rozumné peníze. Test Alcatel Pop 4 (6)

Značka Alcatel dodává na trh celou řadu cenově atraktivních smartphonů, které přitom nesahají ke zbytečným kompromisům. Na první pohled je takovým přístrojem i...  celý článek

Sony Xperia XZ1
Klasika bez výstředností a se skvělou výbavou. Nové top Sony se blíží

Sony si drží svůj styl a zavádění nových designových prvků nechává jiným. Proto i chystaná Xperia XZ1 bude konzervativně vypadající smartphone, ovšem se...  celý článek

Tchajwanský průmyslový designér Chris Wu navrhl koncept chytrých hodinek s...
Tyto chytré hodinky jsou opravdu inovativní. Mají otočný displej

Chytré hodinky s operačním systémem jsou poměrně mladou záležitostí, na trhu se objevily poprvé před čtyřmi roky. Doposud se ovšem mezi uživatele nerozšířily...  celý článek

TP-Link Neffos X1 Max
Vyrábí hlavně routery, teď se vrhli na smartphony. A docela jim to jde

Při pohledu na značku TP-Link si mnoho z nás vzpomene na logo na domácím routeru, ovšem asi málokdo si ji spojí se smartphonem. To se však může brzy změnit,...  celý článek

Další z rubriky

Během letu si chtěl natočit vedle letící letadlo, telefonu mu ovšem vypadl z...
Samsung mu vypadl z letícího letadla a nerozbil se

Může smartphone přežít pád ze 300 metrů, když i náraz z jen půlmetrové výšky mívá často fatální následky? Někdy zjevně ano. Třeba jeden tři roky starý Samsung...  celý článek

Nokia vyhrála patentovou válku s Applem
Nová Nokia získala patenty od Microsoftu. Původně patřily staré Nokii

Když před lety Microsoft spolkl finskou Nokii, součástí transakce byl i převod stovek hodnotných designových patentů. Server NokiaMob teď přišel s informací,...  celý článek

Hlasová asistentka Amazon Alexa na HTC U11
Na hraní je asistentka v mobilu dobrá, ale prakticky je k ničemu

HTC při představení špičkového modelu U11 slibovalo, že nabídne i různá řešení hlasových asistentů. A přímo slibovalo Alexu od Amazonu. Ta se teď s drobnou...  celý článek

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.