Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Nos ke smartphonu odhalí zkažené maso

aktualizováno 
Závadné potraviny jsou podle Světové zdravotnické organizace původcem více než 200 nemocí. Zdravotní komplikace přitom nezpůsobí pouze v danou chvíli, projevit se mohou i po letech. Následky jsou často i doživotní. Zda je maso ještě dostatečně čerstvé, vám prozradí elektronický nos Peres.

Peres určí čerstvost masa, předejde tak případným zdravotním komplikacím. | foto: Peres

Podle informací Světové zdravotnické organizace (WHO) se zdravotním komplikacím v důsledku pozření kontaminované potravy či tekutiny nevyhne ročně každá třetí osoba žijící ve vyspělých zemích. Například ve Velké Británii se jídlem otráví ročně asi 5,5 milionu lidí, v USA je evidováno až 7,6 milionu případů. Kde jako prevence selže průměrný lidský nos, může pomoci technologie.

Fotogalerie

"Jste si jisti, že si můžete určit kvalitu potravin jen čichem? Některé z jedovatých látek, které kazící se maso produkuje, jsou bez zápachu," zmiňuje Augustas Alesiunas. I z důvodu, že si sám zažil nepříjemné chvíle kvůli otravě jídlem, vyvinul speciální doplněk pro smartphone, který pomůže rozeznat závadnou potravinu a předejít tak zdravotním komplikacím.

Elektronický nos Peres, který s telefonem komunikuje skrze Bluetooth, detekuje těkavé organické látky uvolňující se při rozkladu masa. Některé z nich pak používá jako indikátory čerstvosti. Zařízení stačí pouze namířit na maso a po stisknutí tlačítka nechat pracovat v něm umístěné senzory.

Ty sledují teplotu, vlhkost a koncentraci těkavých organických sloučenin. Právě jejich množství je rozhodujícím faktorem pro určení čerstvosti vzorku, při výpočtech je pak zohledněna teplota a vlhkost. Detailní rozbor se poté uživateli zobrazí v mobilní aplikaci, která je dostupná pro Android a iOS, přímo na smartphonu či v tabletu. Výsledky měření lze sdílet i na sociálních sítích, dalším uživatelům tak mohou posloužit například při určování vhodného obchodu k zakoupení masa.

Během chvíle se tak dozví, zda jim při požití zkoumaného vzorku nehrozí zdravotní problémy. Peres je použitelný s většinou běžných druhů, rozpozná závadné hovězí, vepřové, drůbeží i rybí maso. Jeho použití se navíc neomezuje pouze na domácnosti, může být neodmyslitelnou pomůckou již při nákupu masa. Tedy pokud uživatel nedává přednost balenému masu.

Přenosné zařízení bylo představeno v kampani na portálu Indiegogo, na němž dosáhlo úspěšného financování. Cílová částka ve výši 50 tisíc dolarů (v přepočtu více než 1 milion korun) byla díky přízni podporovatelů o více než polovinu překonána. Prvních tisíc zájemců může získat Peres, který bude dostupný v pěti barvách, za příspěvek ve výši 120 dolarů (2 400 korun).

Výroba by měla být zahájena letos v říjnu, do volného prodeje se má produkt dostat o měsíc později. Standardní prodejní cena bude 150 dolarů, tedy v přepočtu 3 tisíce korun.

Autor:


Témata: Tablet




Hlavní zprávy

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2016 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je součástí koncernu AGROFERT ovládaného Ing. Andrejem Babišem.