Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Diskuse k článku

Adobe končí s Flash Playerem v mobilních prohlížečích

Firma Adobe oficiálně oznámila, že končí s vývojem a podporou Flash Playeru pro mobilní zařízení. Firma tvrdí, že chce přispět k rozvoji webového standardu HTML5. Flash ale z mobilů úplně nezmizí, používat jej mohou vývojáři aplikací.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času

l.g

Apple

No a máme to tu. Kdepak jsou ti skalní odpůrci Applu, co se Applu vysmívají za nepřítomnost Flashe?

Zase se ukazuje, že neperspektivnost této technologie pochopil Apple už před pěti lety. Na rozdíl od jiných, kteří to nechápou asi dodnes. A že se o to Apple trochu přičinil? A proč ne? Má-li na to víc síly než Adobe.

0/0
28.11.2011 10:27

RomanL

Re: Apple

Jasně, my víme. Apple nepodporuje Flash, a pro jeho uživatele je to výhoda. Už celých pět let. Tak to jo... :-P

0/0
28.11.2011 10:57

objektivny

Re: Apple

mne je to fuk... flash k životu nepotřebuju.. kdykoli narazím na takový stránky tak mizím... :-))

0/0
28.11.2011 11:17

RomanL

Re: Apple

Tak to máte ten webprostor dost ořezanej... ;-)

0/0
28.11.2011 11:29

Petrasek

Re: Apple

Orezanej o co? Reklamy a podobne smeti co zpomaluje zarizeni? Bohuzel uz je to nejakou dobu, co zacali stranky jako iDnes a podobne prechazet na HTML5, takze ty reklmy jsou zpet. Kazdopadne kdyz jsem na androidu zapl flash v prohlizeci, tak jsem jej velmi rychle vypl a nikdy vice nepouzil. Dokonce jsem si zakazal i aktualizace. Flash mi v mobilni zarizeni a iPadu absolutne neschazi. Kvalitni stranky bud presli na HTML 5 a nebo pro pristup do archivu a prehravani videa maji vlastni aplikace pro iOS.

0/0
28.11.2011 18:29

l.g

Re: Apple

To říkáte vy. Ne já.

Já jen říkám, že Apple jasně deklaroval již před 5 lety, že takovou zrůdnost jako je Flash ve svém mobilním systému nechce vědom si dobře toho, že nepodporou Flashe v iOS přispěje k jeho zániku. Což se, jak vidíme, přesně děje.

Pro koho je to výhoda a pro koho ne tu spekulujete jen vy. Ve výsledku budou možná i uživatele Androidu vděčni, že i díky Applu se na svých telefonech Flashe zbavili.

Je to skoro na chlup podobné tomu, jako když z počítačů Apple v roce 1998 zmizely disketové mechaniky. Firma Sony hrozně prskala a všichni PCčkáři to viděli jako strašlivou nevýhodu. Trvalo to pak ještě dalších 5-7 let, než se disket rádi zbavili také.

0/0
28.11.2011 15:52

cutting

Re: Apple

Omyl, diskety zmizeli uz za 3 roky , ale jinak naprosty souhlas. A neco podobneho velmi brzy ceka i CD ,DVD a ostatni opticka media.

0/0
29.11.2011 0:04

Zla Lopata

Skoda

Doted alespon nekdo tomu priblblymu iOS konkuroval.

Obavam se, ze se ted se bude Apple snazit o to vic prosadit svoje "standardy" i mimo svoje zarizeni. A to je to posledni co potrebujeme

0/0
27.11.2011 22:04

jurgen

Re: Skoda

bohuzel - to je velka rana a prohra .... kult jablicek mi leze na nervy - a ted tohle ... mohli aspon pockat rok nebo tak neco .... androidi se rvou ku predu velmi razantne ... ach jo....

- velky guru zaznamenal dalsi vitezstvi a to i ze zahrobi ....:-P

0/0
27.11.2011 22:56

cutting

Re: Skoda

Co to oba melete? Jaký kult? To je prostě přirozený vývoj. HTML5 neni žádný výmysl Apple, ale novější a výrazně lepší a modernější formát , který se rychle prosazuje. A původní formát postupně zaniká. A to, že to pochopili i v Adobe, je jen dobře. To není o Apple na který máte jen uhohou potřebu se vyzvracet směšní "bouráci" s uhry na ksichtech.

+3/0
27.11.2011 23:26

Nemohu ji zadat, je blokovana...

Skoda

At uz je flash jakykoli, faktem je ze je hodne rozsireny na vsech strankach. Takze dokud bude flash na webu tak bude potreba i na mobilu a tabletu s mobilnim OS a proto take mam android...

+1/0
27.11.2011 20:49

l.g

Re: Skoda

Jenže od této chvíle těch Flashů na webu začne rychle ubývat. Už za posledních pár let použití Flash velmi upadlo. Právě díky Applu.

Nikdo, kdo má jen trochu něco v hlavě, přece nebude dělat web, který není 100% kompatibilní s prohlížeči.

0/0
28.11.2011 10:33

Karlsbader Becher

Flash byl ale k něčemu dobrý...

Díky flashovým videím se mi konečně roztočil větrák u mého Airu a začal topit ako prase a baterie šla rychle do kopru... Opravdu "dokonalý kód".

THX APPLE ŽE SI TAKOVOU PRASÁRNU ODMÍTL V I-OS

0/0
27.11.2011 20:24

1000101111010000

Re: Flash byl ale k něčemu dobrý...

Ještě že nemusím používat hardware a OS, který rozhodí blbá flashová animace...

+1/0
27.11.2011 20:54

MrViki

Re: Flash byl ale k něčemu dobrý...

Ano, PC ani mac používat nemusíte. A co jako? Nemůže být každý popelářem.

0/0
27.11.2011 21:20

Jožin z planin

Silverlight

Trochu se obávám, že by Flash mohl být nahrazen microsoftím Silverlightem a HTML5 zase ostrouhá...

0/0
27.11.2011 18:51

Rudý přízrak a bůh z Marsu

Re: Silverlight

No ono se ale spekuluje, ze MS Silverlight bali a snad ukoncuje vyvoj, takze bud neco noveho - malo pravdepodobne nebo podporej HTML5. R^

0/0
27.11.2011 20:35

tomrak

Re: Silverlight

tezko. silverlight je ciste MS produkt a zadna jina platforma krom MS ji nepodporuje.

0/0
27.11.2011 20:46

1000101111010000

Re: Silverlight

Tady je to koukám zase samý odborník...

.

http://en.wikipedia.org/wiki/Silverlight#Adoption

0/0
27.11.2011 20:56

tomrak

Re: Silverlight

no ok. ten mac me prekvapil. :) ale i tam to je bida:) nicmene tady rec o mobilech. takze az to nekdo implementuje na android, ktery predstavuje dneska majoritu zarizeni, tak proc ne.

btw ono to i we windoesech nebude slavne s implementaci. kdyz se divam na voyo, tak v chrome to nejede, pod MS exploer ano.... oboji pod win764bit

0/0
27.11.2011 21:07

l.g

Re: Silverlight

Je kuriozní, že na Applu je Silverlight možná rozšířen víc, než na PC. Nějaký moula (možná to byl samotný MS) totiž udělal v SL pro OSX nějaké utility, které vyžadují jeho instalaci.

0/0
28.11.2011 10:47

l.g

Re: Silverlight

Vzhledem k tomu, že za ty 4 roky co je Siverlight venku prakticky neexistuje žádné jeho byť jen mírně rozšířené použití to příliš nehrozí. SL je zase jedna z mnoha slepých uliček Microsoftu, na kterých prodělal kalhoty.

0/0
28.11.2011 10:43

Danny_Kay

Flash...

...byl zatim asi nejhorsi produkt jinak skvele firmy Adobe...

0/0
27.11.2011 16:04

hnusil VI. - věčný bojovník

Re: Flash...

Flash je puvodne od Macromedia, kterou Adobe vicemene nasilne prevzal - z nastroju pro grafiku a tvorbu web prezentaci udelal paskvil, stejne jako z z jiz tak otresneho flashe. Btw jejich Acrobat Reader je take velmi slusna pomsta.

0/0
27.11.2011 19:34

l.g

Re: Flash...

Mám dojem, že Adobe koupilo Macromedia právě kvůli Flash. A možná ješkě kvůli Dreamweaveru. Nástroje pro grafiku mělo v té době lepší a spíš jen zlikvidovalo konkurenci. Ostatně Flash a Dreamweaver je jediné, co z produktů Macromedia u Adobe dodsnes zbylo. A od té doby co to má Adobe se tenhle software spíš zlepšoval. I když na tak mizerných základech je těžké udělat něco pořádného.

0/0
28.11.2011 10:38

elafjalajekul

STEEEEEEEVEEE !!!!!

zase si měl recht, chlape :o) btw, teď čtu Tvůj životopis, zajímavé

+1/0
27.11.2011 14:28

Veska, kamarád od Boha

Re: STEEEEEEEVEEE !!!!!

A ty by jsi měl pro změnu číst i jiné portály než kříšťál idnes. To by jsi pak veděl, že tato informace, stará 2-3 týdny je dávno dementována a prohlášení Adobe o podpoře a vydání 11 verze je taktéž na světě.

+2/0
27.11.2011 15:05

TrueRobos

Re: STEEEEEEEVEEE !!!!!

Zpráva byla "dementována" v tom smyslu, že se vydá JEŠTĚ verze 11 pro některá zařízení a pak utrum. Přece jenom nedává moc smysl zahodit rozdělanou práci, i když vzhledem k tomu, že se zbavili vývojářů, bude ta poslední verze asi "kvalitka".

+1/0
27.11.2011 19:43

marjanek

Re: STEEEEEEEVEEE !!!!!

Taky ho teď čtu a je to fakt super čtení a to NEjsem jablíčkář (ale asi po dočtení budu ;D)!

0/0
28.11.2011 11:03

dbk

konecne v adobe

chapou, co jim rikal jiz Steve Jobs?

0/0
27.11.2011 13:56

Polopravda je často obrovská lež

Re: konecne v adobe

Ten říkal, že jestli prosazování cizích technologií nenapadlo jeho, tak jsou k ničemu.

+2/0
27.11.2011 15:54

kontratrakt

Flash je gut

...ale na mobil je k nicemu! Uz jen kvuli tomu, jak jsou mobilni data omezena! Je to rozumne...

btw: fup mam 2GB

0/0
27.11.2011 12:15

z-VV-na-bliti

Re: Flash je gut

Flash je trash vhodnej leda na ty hry.

0/0
27.11.2011 17:46

Herin

Aktuálnost

iDNES opět nejrychlejší... Zpráva stará 14 dní? 3 týdny? Tak nějak...Rv

+4/0
27.11.2011 8:00

tomrak

Re: Aktuálnost

navic prdel je, ze nejen, ze je to stara zprava, ale dokonce uz ani ne aktualni pac Adobe zmenilo rozhodnuti a vyvoj pro flash player pojede dal pro posledni android(tzn dalsi rok ;) )...

;) autore - dopln tam aspon nejcerstvejsi informace ;))

+2/0
27.11.2011 9:30

TrueRobos

Re: Aktuálnost

Rozhodnutí "ukončít vývoj Flash" a "dovydat poslední rozpracovanou verzi" se navzájem nevylučují.

0/0
27.11.2011 19:46

tomrak

Re: Aktuálnost

jenze oni predtim prohlasili, ze nevydaji nic. Jen bezpecnostni zaplaty. Ted slibili vydat verzi pro android 4.x a bezpecnostni zaplaty..... tudiz se jede dal... rikat, ze software se za rok ukonci je nesmysl. 1 rok je ekvivalent milionu roku v IT. muze se stat cokoliv.

0/0
27.11.2011 20:44

TrueRobos

Re: Aktuálnost

Jo, tuhle větu jsem slyšel už mockrát. To se říkalo o OS/2, BeOS, Palmu, teď se to říká o RIMu a Flashi...

0/0
28.11.2011 2:05

Carlos

Re: Aktuálnost

Jo jo...aktuálnost je opravdu kvalita!!;-D;-D Ale redakci je to tak nějak evidentně zcela jedno. ;-€

+1/0
27.11.2011 9:57

tvé horší já

a je to tady...

flash je mrtvý (zaplať panbůh), konečně bude na mobilních webech dýchatelněji.

0/0
27.11.2011 2:22

Andee in Red Book

Re: a je to tady...

Na jakejch mobilních webech? Většina má jen "desktopovou" verzi ;-D

0/0
27.11.2011 2:23

tvé horší já

Re: a je to tady...

jj. proto všechny "umělecké" stránky ve flashi na mobilech frčí tak rychle, viď.:o)

0/0
27.11.2011 3:02

Andee in Red Book

Re: a je to tady...

Pozor, já se nezastávám flashe, tos mě špatně pochopil. Dokonce na svých webech tuhle technologii odmítám používat. Ale pravdou je, že pokud potřebuju něco na webu najít z mobilu, tak se občas bez flashe neobejdu...

0/0
27.11.2011 10:02

tomrak

Re: a je to tady...

tahle zprava je stara. Jak videli tu reakci na internetu, tak hned vydali prohlaseni, ze vydaji flash player 11 a dalsi i pro posledni verzi androidu - ice cream sandwich 4.X. Takze obratili a je to. flash player budou vyvijet minimalne dalsi rok, protoze dalsi verze androidu se neda cekat drive nez na podzim 2012. a rok je v IT technologiich hodne dlouhy.

navic. Radsi flash na strankach, nez pomaly, nestandartizovany a vsude jinak implementovany html5

0/0
27.11.2011 8:25

Funso

Re: a je to tady...

Nechapu jak muže fungovat flash na mobilnich zarizenich, kdyz na svojem desktopu mám poblém (je pravda že to táhne jedno docela silné jednojádro a ne dvoujádro), ale připadá mi, že ačkoliv byl flash na svou dobu fajn, tak se pomalu propadá do smetiště dějin. No, litovat jej nebudu, byl pomalý a zbytečně náročný - jak je možné že video přehrávané FP11 se seká jako prase, ale když si jej stáhnu (ve flv nebo mp4) a spustím přes nějaký jiný přehrávač (teď aktuálně pot, dříve gom, vlc, mpc) tak jede naprosto plynule?

0/0
27.11.2011 9:01

navico

Re: a je to tady...

A to máš desktop z kterého století? ;-)

0/0
27.11.2011 9:21

Funso

Re: a je to tady...

Nevím jak to s tím souvisí ale z 21

0/0
27.11.2011 15:42

tomrak

Re: a je to tady...

no funguje tak, ze mate flash zobrazeny v prohlizeci jako prazdne obdelniky - tudiz je to fakt lepsi nez html5, ktere vam pozere cpu cas.

jinak funguje dobre. prohlizeni ruznych flash galerii(trebas ty co se pouzivaji, aby se nedaly linkovat obrazky ) je bez problemu a rychle - ani to nezere moc cpu... stejne pro ruzne prehravace. proste nikdy jsem s nim nemel problemy

no zatim neexistuje alternativa - html5 je jen vaporware - stale neni ani standartizovany, natoz aby existvala nejaka 100% implementace. NAvic co jsem cetl na forech, tak ani html nebude umet fvsechno co html5. Ja jsem jen uzivatel, ale nejak jsem dospel k tomu, ze html5 nebude zadna spasa..

0/0
27.11.2011 9:24

tomrak

Re: a je to tady...

zapomel jsem dodat k "

no funguje tak, ze mate flash zobrazeny v prohlizeci jako prazdne obdelniky" - kdyz ho chcete spustit, tak na nej kliknete...

0/0
27.11.2011 9:25

anonymousCZ

Re: a je to tady...

"stale neni ani standartizovany"

Jo, to mas pravdu. "Standartizovany" opravdu neni. Ale "standardizovany" je a na tom tve vykriky nic nezmeni.

0/0
27.11.2011 12:51







Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.