(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Do restaurace bez mobilu? Lidem jejich používání u stolu vadí

  • 192
Podle některých návštěvníků českých hospod a restaurací je používání mobilů v těchto zařízeních sociálním přešlapem. Jejich používání jim vadí zejména v případě, kdy je u stolu více lidí. Téměř polovina respondentů průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven by uvítala zákaz mobilů v restauračním zařízeních.

„Výsledky průzkumu nás nepřekvapují. Mobilní telefony se staly běžnou součástí našich životů. Otázka ale stále zůstává, zda je vhodné se mobilu držet i ve chvílích, kdy se scházíme se svými blízkými a známými,“ uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová.

Telefon v restauracích nejvíce používají lidé ve věku od 18 do 26 let, bez telefonu se během občerstvování neobejde 81 procent respondentů. Lidé mezi 54 až 66 lety pak svůj mobil nenechají bez povšimnutí v 55 procentech. Běžně používá mobil během návštěvy restauračního zařízení až 72 procent návštěvníků.

Využívání mobilu v restauracích vidí jako společenský přešlap 36 procent dotázaných, přes 40 procent je ovšem s mobilem u stolu smířeno.

„Z našich výsledků vyplývá, že lidé jsou s tím relativně smíření. Více než 41 procent respondentů odpovědělo na přímou otázku, zda jim to vadí, slovy, že holt je taková doba a lidé spolu více sdílí informace přes sociální sítě, než aby si je řekli osobně,“ tvrdí Ferencová.

Výsledky průzkumu Českého svazu pivovarů a sladoven

Nejostřeji se proti využívání mobilu v restauraci vymezují lidé s vysokoškolským vzděláním (téměř polovina z této skupiny) a také mladí lidé do 26 let. V srpnovém on-line průzkumu svazu odpovídalo 507 respondentů.

Český svaz pivovarů a sladoven dlouhodobě řeší odliv hostů z restaurací, klesá spotřeba čepovaného piva, lidé ho více konzumují doma. Podle svazových údajů i vlivem zákazu kouření v restauracích klesla letos v září meziročně produkce českého piva o 16 procent, prodej v restauracích o 24 procent.

,